Compete4SECAP C4S – natjecanje u uštedi energije i sustavno gospodarenje energijom u javnim zgradama

Foto: compete4secap.eu

Četiri hrvatska grada – Zadar, Rijeka, Osijek i Velika Gorica, tijekom 2019. godine, sudjeluju u europskom natjecanju u uštedi energije.

Gradovi su u natjecanje uključili 12 zgrada javne namjene  vrtiće, škole i zgrade javnih gradskih poduzeća, čiji je cilj u godini dana uštedjeti što je više moguće energije. Kako bi osigurali uključenost što većeg broja zaposlenika, gradovi su energetske timove u pojedinim zgradama, zadužili za provođenje, ali i edukaciju o mjerama uštede energije. Energetski timovi zaduženi su i za motiviranje svojih kolega da jednostavnim mjerama poput gašenja uredskih uređaja i rasvjete, snižavanja temperature grijanja i hlađenja i sl. postignu energetske uštede na razini ureda ili zgrade.

Natjecanje se organizira u okviru projekta Compete4SECAP financiranog putem EU programa Obzor 2020, kojeg u Hrvatskoj provodi Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR). Natjecanje uz europski karakter, natječu se gradovi iz Hrvatske, Latvije, Njemačke, Francuske, Španjolske, Italije, Mađarske i Cipra, ima i nacionalni karakter. Hrvatski gradovi natječu se međusobno u tome čija će zgrada uštedjeti najviše energije na godišnjoj razini. Za pobjednike su osigurane nagrade. Dodatna vrijednost ovog natjecanja je što će se postojeći sustavi gospodarenja energijom u Zadru, Rijeci, Osijeku i Velikoj Gorici unaprijediti i uskladiti s normom Sustavi upravljanja energijom (HRN EN ISO 50001). Kako bi gradovi bili što uspješniji u natjecanju, ali i uvođenju sustava upravljanja energijom, gradovi na raspolaganju imaju Priručnik za Sustav gospodarenja energijom za jedinice lokalne samouprave, izrađen u sklopu projekta.

(http://compete4secap.eu/fileadmin/user_upload/Countries/Croatia/D2_4_EnMS_manual_for_LAs_HR.pdf)

Natjecanje u uštedi energije provodi se u okviru projekta Compete4SECAP čija je ukupna vrijednost 13.298.000 kuna, a koji se financira iz Europskog programa za istraživanje i inovacije Obzor 2020. Hrvatski partner na projektu je udruga DOOR koja je zadužena za organizaciju i nadgledanje natjecanja u Republici Hrvatskoj. Više informacija o projektu može se pronaći na mrežnoj stranici projekta: http://compete4secap.eu

Društvo za oblikovanje održivog razvoja, http://door.hr/

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy