Smanjite troškove grijanja u što kraćem vremenu

U podrumima je svježa boja na zidu. Nasuprot tome, većina kotla imaju tipičan izgled oznake oldtimera. Obnova grijanja plaši vlasnike kuće poput vraga tamjan, boje se visokih troškova i visoke strukturalne složenosti. Jesu li u pravu? Nisu.

Moderna tehnologija grijanja se brzo isplati, već kod ušteđenih troškova grijanja. Za vlasnike kuće koji sve žele – zadržati stare izvore energije i povezati ih s različitim obnovljivim energijama – postoje imteresantni koncepti grijanja. Dakle, hibridno grijanje je idealno za staru gradnju.

Uljno plus solarno grijanje? Gotovo klasika! Plinsko grijanje plus solarno i pelet peći? Nema problema! To omogućava takozvano hibridno grijanje. „ To ne znači ništa drugo osim da naprava za grijanje koristi različite toplinske izvore“.

Takav sustav grijanja ima odmah nekoliko prednosti: S jedne strane vlasnici kuće mogu ostati kod svojeg izvora energije – većinom ulje ili plin, s druge strane nisu ovisni samo o ovoj vrsti goriva. Osim toga, grijanje se može korak po korak proširivati. To opušta situaciju i s financijske strane.

Bez planiranja je sve ništa

Prije nego što započnete s postupnim proširenjem naprave grijanja, stručnjak bi trebao prvo pogledati kotlovnicu i istražiti mogućnosti. Jer nije svaka kombinacija smislena za svako kućanstvo i nema svaki vlasnik kuće iste sklonosti. Zaklinjane u solarnu energiju, a drugi ne želi propustiti mogućnost kamina u dnevnoj sobi, to bi se trebalo uzeti u obzir pri planiranju. Je li uopće planiranje tako bitno, jer se svaki sustav može postupno širiti, ali samo ako su budući dijelovi već isplanirani.

Spremište kao srce sustava

Centralni sustav takvog hibridnog grijanja je većinom klasična nafta ili plin za grijanje. Ali srce naprave je ipak spremište. U pravilu pufer spremište ima između 700 i 800 litara memorije. Stoga je jedan od malo uvjeta dovoljno prostora kako bi se to postavilo. Nakon toga mogu sve komponente svoju toplinu u ovom spremniku pojesti, čime je servisiran prijelaz preko radijatora i tople vode u slavini. Solarne naprave, toplinske pumpe, kaminske peći – sve to osigurava za vrijeme pogona toplu vodu u spremniku. „Tek kada to više nije dovoljno, tada dolazi uljni ili plinski bojler. To štedi troškove goriva“.

Koristite struju iz vlastitog fotonaponskog sustava

Kada se pohrana solarne energije isplati za vlasnika kuće

Sunce nažalost ne sije svaki puta kada ga trebamo. Za mnoge vlasnike kuće s fotonaponskom napravom na krovu je ova općepoznata činjenica iritirajuća. Jer onaj tko želi sam koristiti solarnu energiju, bi svakako trebao za vrijeme ručka čuvati kuću. Jer tada solarna proizvodnja energije na domaćem krovu ide u višu brzinu i daje na raspolaganje jeftinu energiju za perilicu rublja i tu družbu. Onaj tko tek navečer doma dođe taj treba prvo pogledati sve. Rješenje obećavaju specijalni solarni spremnici koji spremaju u međuspremnicima struju iz fotonaponske naprave. Energetski savjetnik će vam preporučiti kada će se takvi solarni spremnici isplatiti vlasnicima kuće.

Onaj tko uzima aktualni fotonaponski sustav u pogon, za njega se naknada za električne mreže koje se hrane solarnom energijom ne isplate, kao prije nekoliko godina. Zato vlasnici kuće mogu na drugim područjima štediti sa solarnom napravom: umjesto da imate kućnu električnu energiju po višoj cjeni, koristite jednostavno svoju vlastitu solarnu energiju. Što su veći troškovi struje, to se više isplati model za vlastitu potrebu. „Ovdje dolaze u igru i solarni spremnici. S time su vlasnici kuće odmah samostalniji. Jednom od trenutka sunčanih zraka, jer struja se može primjerice još i navečer koristiti, kada sunce više ne sije. I neovisnost o energetskom dobavljaču igra većini veliku ulogu“.

Kada je solarni spremnik stvarno smislen

Ali ne isplati se uvijek takav solarni spremnik vlasnicima kuće i to ovisi i o tadašnjim visokim dobavljačkim troškovima. Do 15.000 eura koštaju modeli s dugim vijekom trajanja. „Onaj tko svoju fotonaponsku napravu već duže koristi i dobiva visoku naknadu za ušteđenu solarnu struju, bi trebao svoj spremnik uzeti tek nakon isteka zajamčene naknade“.

Tko u suprotnom novu fotonaponsku napravu ugrađuje, bi trebao ozbiljno razmišljati o solarnom spremniku. Jer se troškovi sada daju smanjiti s novim Kpoticajnim mjerama. Zbog toga vlasnici kuće imaju svoju sigurnost da koriste sami svoju „čistu“ struju. „Onaj tko već sad koristi svoju solarnu struju, taj može značajno povećati udio vlastite potrošnje sa solarnim spremnikom. Vlasnici kuće bi ipak trebali pripaziti da spremnik ima dugi vijek trajanja“. Tada ne stoji više ništa na putu u vlastitom domu proizvedenoj energiji.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy